Durven we onszelf de juiste vraag te stellen of gaan we ze uit de weg, uit angst voor het antwoord.

Wij leven in een maatschappij waar een geconditioneerde antwoord beloont in plaats van een vraag die ons tot een goede reflectie of introspectie brengt. Meer en meer worden we gestuurd en beïnvloed vanuit diverse bronnen, politiek, samenleving, trends, enz.. Onze overtuigingen, ideeën en gedachten kunnen een last worden in ons leven. Zou je durven twijfelen aan je zekerheden?

Als je niet durft te twijfelen aan je zekerheden, is dat omdat je misschien bang bent dat wat je altijd hebt geloofd, niet waar is…

Einstein zei: “Als ik een uur had om een probleem op te lossen en mijn antwoord zou de juiste oplossing bieden, dan zou ik de eerste 55 minuten besteden aan het bepalen van de juiste vraag, want als ik eenmaal de juiste vraag wist, kon ik het probleem in minder dan vijf minuten oplossen”.

DE 5 VRAGEN

  1. Is het waar?

Niet weten of de vijand echt is kan ons doen vechten tegen windmolens of draken die eigenlijk reusachtige watermeloenen zijn. Ze zijn als een hamster in een wiel… ze gaan nergens heen, maar als ze eenmaal in je hoofd ronddraaien, lijken ze niet meer te stoppen. Het is niet omdat je iets gelooft dat het ook waar is, zelfs al ben je er zeker van en zelfs al had je toen (zogenaamd) bewijzen, veel dingen veranderen met het verstrijken van de tijd en de ondernomen acties. Het probleem is dat je jouw “gezond verstand gebruikt om jouw eigen conclusies te trekken”.

– Als hij me niet heeft uitgenodigd, dat komt omdat hij me niet  leuk vindt.

Het voordeel van twijfelen aan je zekerheden is dat: Als je ontdekt dat je gelijk had, rijst de vraag: wat kan ik doen om dit te veranderen? Als je ontdekt dat je geen gelijk had, dan heb je een andere kijk op een oud probleem. Vergeet niet dat wij ons gedrag aanpassen t.a.v. de buitenwereld, niet op basis van hoe de dingen zijn, maar op basis van hoe wij denken dat de dingen zijn. Ons eigen oordeel in ons hoofd verhindert ons vaak om de zaak in zijn juiste perspectief te zien en te ervaren.

  1. Maakt deze gedachte me sterker of zwakker?

Er zijn gedachten die onze creativiteit, onze dromen, onze relaties en ons gevoel van eigenwaarde saboteren. Maar we denken het nog steeds omdat het een opdringerige, automatische en vertrouwde gedachte is. Neem een steeds terugkerende gedachte of overtuiging waarvan je herkent dat je die al lange tijd hebt en pas de vraag toe: “Versterkt of verzwakt deze gedachte mij?” Over het algemeen benadrukken verzwakkende gedachten het probleem (ze plaatsen je in het verleden) en versterkende gedachten het zoeken naar overeenstemming, onderhandeling en oplossing (ze verplaatsen je denken naar de toekomst).

  1. Hoe kan ik deze ervaring gebruiken om nog beter te worden?

Als de ervaring onaangenaam of ongewenst is, zal je eerste en snelste reactie zijn: “Echt niet, dit kan niet gebruikt worden” Denk aan een gebeurtenis in je leven in het verleden die je heeft geschokt of die een grote impact op jou heeft gehad.

– Hoe heeft het je leven vanaf dat moment veranderd?

Als je zegt “helemaal niet” dan was het niet zo relevant.

Als je negatief antwoord, dan heb je des te meer iets in jezelf geleerd of versterkt om het ondanks wat er gebeurd is tot vandaag in stand te houden. Nogmaals, het geheim is je te richten op de kans, niet te blijven stilstaan bij de pijn of het probleem.

  1. Wat is één ding dat ik vandaag niet meer zou kunnen doen en dat een grote invloed op mijn leven zou hebben?

Met deze vraag kan je rituele of automatische gedragingen in twijfel trekken. Nagelbijten, elke avond alcohol drinken, gokken…. We denken vaak na over hoe we uit een probleem kunnen geraken zonder stil te staan bij wat het is dat mij tegenhoudt. Wij proberen het juiste te doen, maar wij vragen ons niet altijd af: “Wat zou ik kunnen doen of laten als ik mijn leven zou willen verslechteren? Inderdaad, je leest het goed, verslechteren, wat doe je elke dag om je leven te verslechteren? En wat kun je doen om deze situatie om te draaien? Het antwoord is eigenlijk heel simpel en ligt gewoonweg om zaken die jou niet vooruit helpen te veranderen en zelfs te elimineren. Bij deze vraag kan je denken aan gewoonten, manieren van omgaan met elkaar, manieren om te reageren op frustratie, op de woede van anderen, op het gedrag van je partner, kinderen, baas, enz…  Zelfs wat je dagelijks eet.

  1. Wat is het dat ik niet onder ogen wil zien?

Als je je vast, angstig, bang of geblokkeerd voelt, is er misschien iets dat je niet onder ogen wilt zien: een beslissing, met iemand praten, iets loslaten…. Misschien zie je een feit niet onder ogen… dat je partner je bedriegt, dat de relatie voorbij is, dat je weg moet of die baan moet opzeggen. Het probleem is dat de dingen die we liever negeren mettertijd in intensiteit en omvang toenemen.

Het is de moeite waard om jezelf deze vragen op gezette tijden in je leven te stellen… misschien minstens één keer per jaar… misschien wanneer je voor complexe situaties staat of je depressief of boos voelt, of het gevoel hebt dat je zonder duidelijke reden niet vooruit komt. 

Gouden tip!

Neem de tijd en schrijf nu drie beperkende overtuigingen op die jou niet meer dienen, die jouw doelen en leven saboteren, en daarna schrijf je drie overtuigingen op die je in de plaats zou willen hebben omdat ze jou leven makkelijker, lichter en gelukkiger zal maken, in plaats van de drie oude belemmerende overtuigingen. Wanneer je het hebt opgeschreven, visualiseer je de oude overtuigingen en roep je de emoties op die deze overtuigingen jou hebben veroorzaakt en daarna visualiseer je de nieuwe overtuigingen en roep je de emoties op die jou een goed en gelukkig gevoel zal geven.

Mijn drie nieuwe overtuigingen:

  1. _____________________________________________________
  2. _____________________________________________________
  3. _____________________________________________________
Wil je weten wat jou tegenhoudt, welke onbewuste overtuigingen in jezelf jou saboteren om vrij te komen, om doelen dromen te vervullen, om je goed te voelen?
Boek een gratis gesprek met mij en ik leg je uit wat ik voor jou kan betekenen, wat mijn deblokkering sessies inhouden, hoe het werkt, wat je resultaten zullen zijn, hoelang dat het duurt, wat het kost, enz..
Neem contact met mij op en plan nu een gratis gesprek van 30 minuten om samen te bekijken wat we voor elkaar kunnen betekenen en zodat je belangrijke inzichten mag verwerven voor je loopbaan en/of je persoonlijke leven.

Neem vrijblijvend contact op

Meer weten?

Welke negatieve effecten voorziet je binnen je praktijk?

Welke veranderingen moet je in je praktijk aanbrengen?

Welke obstakels denk je dat er zich zullen aandienen bij je team?

Welke uitdagingen spelen nu meer dan ooit een rol voor jou persoonlijk?

Welke kansen zijn er om een advocatenpraktijk te creëren die meer aan je wensen voldoet, en de behoeften van de post-covid cliënt die beter kan gedijen in het huidige klimaat en in de post-Covid19 wereld?

Wil je meer weten over team- of management coaching en hoe je de Soft Skills voor advocaten kunt aanwenden voor je praktijk om meer structuur, focus en productiviteit te bevorderen? Neem contact met mij op: Info@evaguerra.be

Of klik op deze link: CONTACT

.

.

.

error: Content is protected !!

Download Your Copy