Ben jij een Energie Vampier?

Een snelle beoordeling!

Je hoeft geen lange vragenlijst af te nemen om te bepalen of je een energievampier bent.

Beantwoord gewoon deze twee vragen:

  1. Heb je alles wat je wilt in het leven, zodat je je compleet en heel voelt?
  2. Van moment tot moment, leef je in een staat van flow, volledig aanwezig, voel je je licht, levend, alert en vrij? Als je niet eerlijk “ja” kunt antwoorden op deze twee vragen, dan ben je een energie vampier, althans een deel van de tijd. Zoals je in deze blog kunt blijven lezen, heeft iedereen een vampier in zich (misschien wel veel van hen). De omstandigheden van het individu, zowel intern en in hun omgeving, bepalen hoe vaak de vampier geactiveerd wordt.

Oké, het onderwerp van de nieuwe blog van vandaag is zeker op het randje. Het zal waarschijnlijk controversieel zijn – en misschien zelfs sommige lezers beledigen.

Maar mijn bedoeling is niet om te beledigen. Mijn doel is om het onderwerp van emotionele vampieren te doorbreken en te onderzoeken hoe “energie stelen” werkt.

Als dit onderwerp je niet aanstaat, overweeg dan deze blog over te slaan. Echter, vampirisme is zeer relevant voor iedereen die wil:

Bewust worden van een psychische dynamiek binnen het onderbewuste, en groeien in  zelfleiderschapsvaardigheden. En niet meer zeggen: ik laat het aan jou over om het zelf te evalueren:

Hoe Emotionele Energie Vampirisme Werkt? Dus wat is een emotionele vampier?

Een emotionele vampier is iemand die bewust of onbewust emoties bij anderen oproept, specifiek om zich te voeden met de opgewekte emotionele energie. Verwante termen zijn energie vampieren, psychische vampieren, psychopaten, sociopaten. Psychologe Judith Orloff gebruikte de term emotionele vampieren in haar boek Emotionele vrijheid (luisterboek). Orloff belicht vier verschillende soorten emotionele vampiers en koppelt ze aan verschillende psychologische stoornissen:

De Narcist (narcistische persoonlijkheid)

Het slachtoffer (afhankelijke persoonlijkheid)

De Controller (obsessief-compulsieve persoonlijkheid)

De Splitter (borderline persoonlijkheid)

Ze bevat in haar boek een “Emotionele Vampier Overlevingsgids,” met beoordelingen en praktische analyses. Het probleem dat ik zie met haar commentaar is dat het je doet geloven dat sommige mensen emotionele vampiers zijn en anderen niet. Uit mijn waarnemingen blijkt dat iedereen een emotionele vampier is. (Ik ben ook een emotionele vampier.) Het is slechts een functie van de situatie en de omstandigheden die het niveau en de mate van ons vampirisme bepalen. Zeggen dat sommige mensen energie vampieren zijn en andere mensen niet, zet een slachtoffer-dader spel op dat het ego graag speelt. Dus laten we het niet spelen!

Waarom we licht van elkaar stelen?

Met “licht” bedoel ik de beste kwaliteiten in ieder van ons. We stelen vooral licht van elkaar omdat we ons tekort gedaan voelen. We voelen aan dat we iets missen dat we moeten hebben. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat een 30-jarige man voor zijn gezin moet zorgen. Om dat te doen, moet hij concurreren en presteren in de vaak agressieve zakenjungle.

Als hij een trauma uit zijn kindertijd heeft en zich niet in staat voelt om te concurreren (omdat zijn gewonde kind-deel geen plaats heeft gemaakt voor een gezonde volwassene in hem), zal hij falen in zijn vermogen om te voorzien. Dus wat doet hij met zijn angst en gevoelens van twijfel en ontoereikendheid?

Als hij zich niet volledig bewust is van deze zwakheden, zal hij ze onbewust bij zijn vrouw en/of kinderen dumpen. Zij zullen zich dan zwak en ontoereikend voelen. Dan kan hij hun licht trekken. Nu zal hij in staat zijn om zijn weg te vinden in de wereld. Vaders stelen vaak licht van hun gezin, net als werkende moeders.

Vrienden stelen ook vaak van vrienden. (Het “mooie, populaire meisje” op de middelbare school houdt gewoonlijk een minder aantrekkelijk en minder zelfverzekerd vriendinnetje aan haar zijde. Anders moet het mooie meisje haar innerlijke lelijkheid en onzekerheden voelen).

Dus wat zijn de voordelen van het stelen van licht van anderen?

Je kunt:

Je vrij voelen van je tekortkomingen

In staat zijn om meer te bereiken

Meer geld verdienen

Populairder en invloedrijker zijn

Je goed voelen over jezelf terwijl je anderen “helpt”

Competenter, zelfverzekerder en krachtiger zijn

Licht stelen heeft veel overtuigende voordelen.

Simpel gezegd is het de snelste manier voor ons om ons beter te voelen over onszelf (zolang we niet bewust weten wat er gebeurt).

Hoe goeroes licht stelen van hun leerlingen, of managers van hun medewerkers?

Vijf manieren om energie van anderen te stelen:

Onbewuste manipulatie met behulp van lof

Intimidatie

Aanraking

Emoties oproepen

Psychische aanvallen (gerichte gedachten)

Verleiding

Gouden Tip!

Het eerste om te doen is eerlijk tegenover onszelf zijn en proberen naar de oorsprong van de emotionele vampirisme te zoeken. Misschien ben je bang om alleen te zijn omdat je dat nooit hebt hoeven zijn, misschien is je gevoel van eigenwaarde afhankelijk van de lof van je partner, omdat je als kind misschien nooit gewaardeerd of erkent bent geweest. Denk hierover na, omdat het een fundamentele pijler voor je zal zijn om het probleem op te lossen. En om te groeien als mens en als professional.

Het doel hier is om ons meer bewust te worden van wat er onder de oppervlakte gebeurt.

Verleiding hebben we hierboven al behandeld, dus laten we nu eens kijken hoe de andere methodes werken.

Hoe stop je een emotionele vampier te zijn?

De eerste stap is je realiseren dat je er een bent.

Zoals ik al eerder zei, iedereen is een emotionele vampier. Dat wil zeggen, onder de juiste omstandigheden, stelen we allemaal energie en licht van anderen. Maar het is ook juist om te zeggen dat niemand een emotionele vampier is. 

Als we ons er echter niet van bewust zijn, werken ze in ons, of we dat nu willen of niet. De sleutel is dus om ons bewust te worden van deze archetypische krachten in ons. Ik zie vijf hoofdredenen waarom we niet eerder getuige zijn van energie vampirisme:

Ten eerste, als de pijnappelklier verkalkt is, zoals bij de meeste mensen het geval lijkt te zijn, kan het niet mogelijk zijn om psychische gebeurtenissen zoals energievampirisme volledig waar te nemen. Hier kun je meer over deze zo belangrijke orgaan: 

Hoe stop je een emotionele vampier te zijn?

De eerste stap is je realiseren dat je er een bent. Zoals ik al eerder zei, iedereen is een emotionele vampier. Dat wil zeggen, onder de juiste omstandigheden.

Ten tweede, we houden een ongelooflijke hoeveelheid onderdrukte emoties vast, die de energiestroom door de primaire kanalen van ons lichaam blokkeren.

Ten derde, we hebben niet de gevoeligheid ontwikkeld om deze natuurlijke energiestroom in ons te ervaren (zie hieronder).

Ten vierde, we bewegen te snel. Hoe sneller we bewegen, hoe minder informatie we verwerken. Doe het rustig aan en blijf nieuwsgierig. Je zult er versteld van staan hoe je waarneming verandert en je bewustzijn toeneemt.

Ten vijfde worden we verteerd door schaamte en schuldgevoel. Schaamte kan een nuttige emotie zijn als het je motiveert om actie te ondernemen. Maar als je gewend bent om schaamte te onderdrukken, zal het je onbewuste gedrag versterken.

Hoe je je licht, energie en geluk terug kunt krijgen

Het kan een universele wet zijn dat iemand niet energetisch van je kan nemen zonder jouw toestemming. Toestemming, in dit geval, kan komen in de vorm van onwetendheid, onschuld, of stilte.

De belangrijkste manier om terug te eisen wat van jou is, is door in je authentieke kracht te staan en de nodige acties ondernemen om een leven te leiden waar de focus op je doelen ligt in plaats van op andere mensen, medewerkers, collega’s of leidinggevenden.

Wil je weten wat jou tegenhoudt, welke onbewuste overtuigingen in jezelf jou saboteren om vrij te komen, om doelen dromen te vervullen, om je goed te voelen?
Boek een gratis gesprek met mij en ik leg je uit wat ik voor jou kan betekenen, wat mijn deblokkering sessies inhouden, hoe het werkt, wat je resultaten zullen zijn, hoelang dat het duurt, wat het kost, enz..
Neem contact met mij op en plan nu een gratis gesprek van 30 minuten om samen te bekijken wat we voor elkaar kunnen betekenen en zodat je belangrijke inzichten mag verwerven voor je loopbaan en/of je persoonlijke leven.

Neem vrijblijvend contact op

Meer weten?

Welke negatieve effecten voorziet je binnen je praktijk?

Welke veranderingen moet je in je praktijk aanbrengen?

Welke obstakels denk je dat er zich zullen aandienen bij je team?

Welke uitdagingen spelen nu meer dan ooit een rol voor jou persoonlijk?

Welke kansen zijn er om een advocatenpraktijk te creëren die meer aan je wensen voldoet, en de behoeften van de post-covid cliënt die beter kan gedijen in het huidige klimaat en in de post-Covid19 wereld?

Wil je meer weten over team- of management coaching en hoe je de Soft Skills voor advocaten kunt aanwenden voor je praktijk om meer structuur, focus en productiviteit te bevorderen? Neem contact met mij op: Info@evaguerra.be

Of klik op deze link: CONTACT

.

.

.

error: Content is protected !!

Download Your Copy